Hvordan lykkes med dine nyttårsforsetter

2014-01-06 17:00:00

Fyrverkeri

Norsk eHandel

I løpet av fjoråret kom det ut en del rapporter som går på trender i norsk e-handel. Du har "Norsk E-Handel" fra DIBS, "E-handelsrapporten 2013" fra Posten og Bring, "Nordic e-commerce 2013" av TNS Gallup på oppdrag fra Nets, og "Norsk eHandelsbarometer" fra Virke og TNS Gallup, og en rekke andre som forsøker å få oversikt over hva som er innen norsk e-handel og ikke minst hva som skal bli.

Tallene varierer fra rapport til rapport, de måler forskjellige ting med forskjellige kriterier, så her er det nok rom for en del synsing. Og selv om aktørene over kanskje har interesser i saken, så viser alle rapportene en økende trend i de fleste bransjer, spesielt gjennom mobile flater, og jeg ser ingenting som tilsier at dette ikke skal fortsette, ikke bare inn i 2014, men videre inn i fremtiden. Tvert i mot! Jeg våger å påstå at de fleste er enige i dette, fra media til bransjen (hvis jeg kan få lov til å kalle den det), de som driver butikk – både online og offline - og viktigst av alt: kundene. Men all respekt og for ryddighetens skyld; det finnes også de som mener nettbutikker er og vil bli en fiasko.

Stigende grafNå skal ikke jeg her gå i detalj på de forskjellige rapportene – det får jeg eventuelt komme tilbake til. Det finnes forresten andre som har analysert rapportene allerede (blant andre Evensmo), så med mindre jeg kommer på en ny vinkling, blir det nok ikke noe her. Men kan vi være enige om at rapportene viser en økende trend i netthandelen?

Nyttårsforsetter

Vent litt – skulle ikke dette handle om nyttårsforsetter? Joda, jeg kommer til det nå. Snart. Hvis «alle» er enige i at netthandel er veien å gå, hvorfor er det ikke flere som setter i gang? Ja da, du er kanskje i «feil bransje», det «passer kanskje ikke for min butikk», «vi har rett og slett ikke råd», eller kanskje du ikke har lyst. Eller tro på det. Helt fair.

Men siden du leser denne bloggen her, så tipper jeg du er interessert. Jeg tipper også at du kanskje er i gang allerede. Kanskje har du en fantastisk nettbutikk oppe og står, og ler høyt av de som ikke har klart det. Jeg tror kanskje også at du har noen nyttårsforsetter. «I år skal jeg …» (fyll inn resten selv). Og det gjelder kanskje ikke deg og ditt firma, men for min egen del satte jeg også mine mål i fjor på denne tiden. Og nådde på langt nær de fleste. Hvorfor skal det være så vanskelig?

Implement like H...

Karl Philip Lund har en favorittsetning som han igjen har lånt av Jack Welch, GEs tidligere CEO: «Velg en generell retning, og implementer som et h…vete!» Og strategien hans ser ut til å lykkes. Så da er det bare å sette i gang å implementere, da? «Jepp! Jeg skal bare…» Eller? Hva er det som gjør at folk som Karl Philip tilsynelatende lykkes langt oftere enn andre?

Nå et hovedmål gjennom delmål. Lånt fra boken Ord til Handling av Kaas, Kristiansen og Kaggestad (http://www.ordtilhandling.no/)

Noen organisasjoner er små og smidige, andre er store som tankskip – og er ikke lette å snu i en håndvending. Noen sliter med tunge systemer, politikk på tvers av avdelinger, og en lite endringsvillig kultur. Det finnes mange unnskyldninger. Men glem organisasjonen for et øyeblikk. La oss fokusere på deg. Hvorfor skal ikke dudine mål?

Hvorfor du ikke lykkes

Fordi du ikke har hastverk. Det er jo et helt år igjen, ikke sant? Og Oslo Maraton (hvis det er et mål) er jo ikke før i slutten av september, så du behøver jo ikke å begynne å trene enda? Det tar jo bare 100 dager å komme i form, og jeg har jo ikke ambisjoner om å vinne? Så du kan vente litt til. Og SÅ skal du implementere som bare det! Sant?

Coachen Erik Bertrand Larsen skriver i sin bok Bli best med mental trening (anbefales!) at mange av hans klienter godt vet hva de må gjøre for å bli bedre, for å nå sine mål. De vet hvilke steg de må ta for å komme oppover trappa i illustrasjonen over. Men de glemmer å sette ting i perspektiv. De tror de har god tid. Og så glemmer de å ta stegene. Og så ender de opp med de samme målene år etter år, uten å komme seg videre i livet. Jeg må innrømme at jeg det for ofte gjelder meg også. Men det gjelder vel ikke deg?  

Du kan selv velge

Som et klokt hode en gang sa; det er forskjell på 20 års erfaring, og ett års erfaring 20 ganger. Hva velger du for deg selv?

Og hva velger du for nettbutikken din? Utsette det litt til? La noen andre komme deg i forkjøpet? Håpe at netthandelen ikke tar av enda mer i år heller? At du har god tid?

Eller vil du skape nye muligheter allerede i 2014?

Mine nyttårsforsetter? Vel – jeg skal begynne å blogge på regelmessig basis, blant annet. Det vil si ca 45 innlegg i år. 1 down, 44 to go. Jeg skal hele tiden holde meg oppdatert på aktuelle tema. Jeg må skrive hele tiden. Og jeg begynner . Har installert en countdown app på maskina. Jeg har dårlig tid - ticker’n går…og jeg må løpe!

Hvordan kommer du deg i mål? Har du andre tanker om det jeg skriver? Del gjerne med oss nedenfor!