Ingen droner i sikte

2015-02-17 17:00:00

Nyhetsbyrået Bloomberg News at amerikanske myndigheter setter store begrensninger i blant annet Amazons planer om å levere varer ut ved bruk av droner.

Så med mindre Amazon kjører etter dronene i bil, så blir det ikke noen droner med det første. Allikevel åpner de ifølge artikkelen for at dette på sikt skal komme på plass. FAA regner nemlig med at verdien for bruk av droner er rundt 100 millioner dollar innen bruksområdene fotografering, landbruk, redningstjenester og rettshåndhevelse (les: politibruk). Så da kan det jo hende døren åpnes litt etter hvert.

I teorien.

For vil droner være egnet til leveranser av varer?

Profesjonelle brukere som politi og redningstjenester vil nok etter min mening være de første som får dispensasjon til å benytte droner ut over det som tillates i dag, fordi det her handler om å redde menneskeliv, og risikoen således er lav sammenliknet med fordelene.

Amazon drone. Foto: Amazon

Men å sende en pizza eller en bok med drone? Jeg håper vi kommer dit. Men jeg tviler på at det lar seg gjøre rent praktisk. Åpnes det for Amazon (og de lykkes), så vil alle andre prøve det. Med de volum som Amazon, Alibaba, eBay og alle andre produserer vil himmelen bli tett av summende små skapninger. Amazon alene kan kanskje levere 1 million leveranser – per dag! Med et potensiale på 9 cent per levering, så vil det i teorien bli en foretrukket leveransemåte.

Med dagens (og morgendagens) teknologi bekymrer det meg ikke at de skal finne på å krasje i hverandre. Bare se denne videoen fra MIT, eller Googles førerløse bil. Den har faktisk kollidert en gang, men da angivelig med et menneske som sjåfør bak rattet. Dronene vil ikke kollidere i hverandre. Men det vil skape kaos for annen trafikk som helikopter, fugler, fly, lekedroner og et og annet flyvende ekorn.

Andre elementer som gjør det hele sårbart er sabotasje, enten fra barn med sprettert (tror ikke jeg hadde klart å dy meg), eller fra kreative terrorister, uten sammenlikning for øvrig. Men også her kan dronene stå imot mye nå og på sikt

Raskere leveranser

Uansett droner eller ikke. Fremtidens konsumenter forventer raskere leveranser. Butikkene må komme dette i møte. Droner er et kreativt forslag. Det finnes andre, og Amazon er førende på mange områder. Men budskapet er ikke "droner". Budskapet er "leveranser på 30 minutter." Og det trigger kundene og burde trigge leverandørene.

Dessverre møter jeg alt for ofte at "i Norge er forholdene helt spesielle, ditt og datt går ikke". "Vi kan ikke levere over natta i hele Norge".

Mitt spørsmål er: Hvorfor ikke? Kan ikke noen her tenke litt nytt, litt "amazonsk"? Selv om du ikke får til en ting i dag, eller det er for dyrt i dag, så er det ingenting i veien for å leke seg med løsningsforslag. Selv om ingen konkurrenter har løsninger på et problem, så betyr det ikke at det ikke er et problem. Plutselig har noen løst utfordringen, og konkurrentene taper stort hvis de ikke har begynt å tenke løsning de også.

Låner et treffende bilde fra Farstad.com

Vil du være på det vinnende laget, eller sitte blakk tilbake og se på jubelscenene deres?