Geta er med på å utvikle fremtidens kollektivløsninger

Valdis Iljuconoks
Valdis Iljuconoks 2019-11-13 09:38:00

Dør-til-dør-tjenesten ble nylig lansert i Kongsberg i Buskerud, og er fra før tilgjengelig i Sauda i Rogaland og Bø i Telemark. Nå står også Nordland fylkeskommune for tur. 

- Flere fylker har meldt sin interesse, og vi starter trolig opp i et av disse i løpet av det neste halve året. I tillegg har flere Rogaland-kommuner vist stor interesse for HentMeg, sier strategi- og utviklingssjef i det fylkeskommunale mobilitetselskapet Kolumbus, Audun M. Solheim. 

Prosjektet er en del av EU prosjektet RESPONSE.

sauda_hentmeg_2019_11.JPG

Fremtidsrettet og suksessfylt prosjekt

Tjenesten henter og frakter deg dit du ønsker innenfor et geografisk avgrenset område. Turen koster det samme som en bussbillett, og minibussen har et slingringsmonn på 15 minutter. Før henting får du beskjed om tidspunktet for henting på SMS. Bestillingen kan også følges på nett.

- Det er utrolig spennende å være med å utvikle en løsning som er så fremtidsrettet og positiv som dette. Sammen med Kolumbus har vi funnet en god nettløsning som gjør det enkelt og sømløst å bestille HentMeg-bussen. For nye og innovative tjenester må brukervennlighet være av ypperste kvalitet for å bli tatt i bruk. I så måte har HentMeg vært en stor suksess, sier prosjektleder hos Geta, Valdis Iljuconoks.

Brukervennlig nettløsning øker nettbestillingene

Geta har bygd nettsiden Hentmeg.no fra bunnen av på publiseringsløsningen Episerver.

- Selv om vi også tilbyr billettbestilling over telefon, velger rundt 70 prosent av kundene våre å bestille på nett. Mange typiske HentMeg-brukere er eldre som ofte er mer komfortable med telefonbestilling. At de bestiller på nett viser hvor enkel og brukervennlig nettløsning vi har utviklet, sier Audun M. Solheim.

sauda_hentmeg_2019_22.JPG

Samkjører kjøreruter og passasjerer i realtid

Geta og Spare har utviklet hjernen i systemet. Den syr sammen kjøreruter for passasjerer i realtid. Nå jobber de sammen med Kolumbus for ytterligere å forbedre brukergrensesnittet og algoritmer. Ny funksjonalitet blir fortløpende lagt til.  

Hovedforskjellen mellom HentMeg og tradisjonelle drosjer er baksystemet. Det behandler flere bestillinger samtidig og automatisk, og setter disse sammen for mest mulig samkjøring og effektiv utnyttelse av kjøretøyet. Bussen kan hente flere passasjerer på veien så lenge de skal i samme retning. Tjenesten skal konkurrere med privatbilen, ikke med rutebuss eller andre miljøvennlige tilbud.

- Det er helt åpenbart interessant for flere kommuner og fylkeskommuner å tilby et busstilbud som sparer miljøet, er enkelt å bruke og billigere å drifte enn ordinære bussruter. Vi venter i spenning på fortsettelsen, sier Getas prosjektleder, Valdis Iljuconoks.