Butikken i den digitale tidsalderen

2016-02-15 04:35:55

Omnikanal er det optimale

Kundene har nå en forventning om å kunne kjøpe varen både på nett og i fysisk butikk, og at disse skal henge sømløst sammen. Det betyr blant annet “klikk og hent” og mulighet for retur av varer kjøpt på nett i fysisk butikk. Tall fra norske omnikanalretailere viser at nettbutikken driver kunder til fysisk butikk, og at fysiske butikker driver kunder til nettbutikken. For eksempel viser norske tall at rundt 40% av de som handler i nettbutikken velger å hente varen i fysisk butikk. 

I analyser gjort av amerikanske Macy’s viser at kunder som handler i både i bedriftens fysiske butikker og i nettbutikken er åtte ganger mer verdifulle for Macy’s enn de som bare handler i en kanal. Med andre ord er den optimale miksen å både ha fysiske butikker og nettbutikk, og vi ser derfor nå flere rene nettbutikker som amerikanske Amazon og svenske Bubbleroom nå starter fysiske butikker og/eller showrooms. 

Sett sammen varer og tjenester

Når kunden kjøper en vare så er det ofte også mulighet til å selge en tjeneste, og omvendt. Bademiljø er en kjede som tilbyr en rekke av sine produkter ferdig montert med en fast pris for både produktet og monteringen. Dette utgjør ikke bare en mulighet for Bademiljø å selge mer enn bare produktet, men gir også kunden en klar fordel ved at man på forhånd vet hvor mye det vil koste og at man slipper å kontakte en rørlegger selv. Byttdekk.com selger dekk og felger på nett. I utsjekksprosessen kan man velge om man vil ha dekkene sendt hjem, eller avtale med et sammarbeidende versksted at dekkene sendes dit og at du får en time for å bytte der.

Abonnement på varer

Konseptet er langt fra nytt, bare tenk på avisbudet, men har nå fått ny aktualitet. Amazon var tidlig ute med å tilby abonnement på basisvarer du trenger hver måned som f.eks. vaskemiddel og toalettpapir. Brukeren slipper å gå tom og får dessuten en rabatt ved å abonnere. Et norsk eksempel er Chocotravlr.com som tilbyr abonnement på sjokolade fra hele verden. Hver måned får kunden en eske med utvalgte sjokolader fra et nytt land.

On demand

Amazon Dash Button tilbyr en fysisk knapp fra f.eks. vaskemiddelprodusenten Tide som du kan klistre på vaskemaskinen. Når du holder på å gå tom for vaskemiddel trykker du på knappen, og en pakke med Tide vaskemiddel blir automatisk sendt til din hjemmeadresse og belastet ditt valgte kredittkort hos Amazon. Andre merkevarer som tilbys er Gillette, Finish oppvaskmiddel og Gatorade. Dersom du går tom for kaffekapsler og du bor i Oslo tilbyr Nespresso gratis levering av nespressokapsler samme kveld dersom du bestiller fra deres Nespresso app før kl 10.00.

Rask og presis levering endrer handlemønstre

Kundene prefererer i dag fysiske butikker dersom de ønsker varen raskt, men vi ser at nye leveringsmetoder endrer dette handlemønsteret. Expert.no tilbyr levering av enkelte varer innen 2 timer i Oslo. Vi ser også at det å kunne tilby et mer presist tidspunkt for levering også gjør netthandel mer attraktivt. Kan man velge levering hjem neste mandag mellom kl 19.00 og 19.30 istedenfor “om 3 til 5 virkedager” er det lettere å vite om man er hjemme til å motta pakken eller ikke. Å bestille varer til andre steder enn hjemmet eller arbeidsplassen blir også lettere. F.eks. å kunne bestille en ny telefonlader mens man sitter i bilen på vei til hytta, for så å hente den på en bensinstasjon langs veien en time senere.