Apple lansering 2014 - hva skjer nå?

2014-09-10 09:57:51

Så var vi i gang igjen – ny iPhone, ny Apple Watch og ny Apple Pay. Jeg innrømmer det gladelig; landskamp fikk være landskamp i går, EM-kvalifisering eller ikke, for jeg satt og fulgte med på en noget hakkete oppdatering fra Cupertino, California i går. Godt hjulpet av VG Nett, Twitter og diverse andre siter. Mest interessant synes jeg Apple Pay er, men klokka er jo ikke langt unna den heller.

Jeg begynner med det minst spennende:

iPhone 6 og iPhone 6 Plus

Det var vel ikke akkurat noen overraskelse; iPhone kom i ny innpakning, uten de helt store wow’ene. Større skjerm og en enda større skjerm, bedre kamera, visstnok bedre glass og så videre. Skjermene er proposjonalt like dagens iPhone 5, slik at apper ikke må bygges på nytt. Det som funker i 5 vil fungere tålig bra i 6 også.

Nå har jeg av naturlige årsaker ikke prøvd de nye vidunderne, men med 5,5 tommers skjerm, så har Steve Jobs opprinnelige tanke om at man skal nå hele skjermen med tommelen og bruk bare én hånd blitt ytterligere distansert. Eller har menneskeheten de senere år fått lengre tomler? Jeg tror uansett at det er noe vi vil venne oss til.

Apple Pay

Det som er mest spennende for meg er definitivt Apple Pay. Vi beveger oss mot en verden hvor ehandel og handel blir stadig mer integrert, og med Apple Pay nærmer vi oss enda mer. Guttungen hjemme på 8 år behøver sannsynligvis aldri å forholde seg til plastikk-kort med chip i seg. Han vil se på dagens betalingskort på samme måte som en del av oss andre ser på vår foreldregenerasjons bruk av sjekkhefte. ("Utrolig teit og primitivt!")

Så enkelt:

Apple Pay video

Klikk på videoen over - her behøver du bare å se de første 22 sekundene for å se hvor enkelt det er!

Hvilke muligheter som ligger i Apple Pay har vi vel bare sett den berømte toppen av isberget på. Men at kjøpsopplevelsen som helhet vil bli forandret og forenklet, det tror jeg vi kan være trygge på. Når Apple lanserer noe nytt, så gjør de det gjerne 100 %, og så følger resten etter. Hvem som best klarer å kapitalisere på mulighetene gjenstår å se.

Apple Pay vs Google Wallet

Joda, andre har vært før ute. Men de har jo ikke tatt over enda, har de?

Hvordan Apple Pay vil konkurrere med Google Wallet, er slik jeg kan se det per nå litt vanskelig å se. Noe av problemet med Google Wallet er at alle har den, men "ingen" vet om det. Visste du at du sannsynligvis har en Google Wallet? Ikke det? Bruker du Gmail, Google docs, Google plus eller noe annet produkt av Google, så har du også Google Wallet. Men altså ikke tatt den i bruk. Apple vil neppe ha samme utfordringen. De har begynt i riktig ende. For det første har de allerede et kredittkort fra dagens brukere inne. For å legge til et nytt behøver du bare å ta bilde av kredittkortet ditt, så legges det nye til. Og ikke minst har de en rekke store merkenavn inne i porteføljen når det gjelder steder som tilbyr deg å betale på denne måten, i tillegg til at banker og kortselskaper er med.

Apple vil ikke lagre noen opplysninger om selve kjøpet. Det skjer mellom deg, butikken og banken din. Apple vil således (etter sigende) ikke kunne bygge opp en litt for nærgående profil av deg. (Men de har nok en plan for det også).

Noen spekulerer også i om Apple Bank kommer snart, og det skulle vel ikke overraske meg spesielt mye.

Uansett – for meg var Apple Pay gårsdagens høydepunkt!

…and one more thing! Apple Watch

De klarte det igjen – etter fire år lanserer endelig Apple noe nytt – Apple Watch. Det kom ikke som noen overraskelse. Etter flere år med spekulasjoner som har gjort at "alle" konkurrentene har lansert klokker, så kommer endelig Apple med sin klokke.

Apple Watch

Jeg spør: Hva skal du med den?

Mange jeg kjenner har sluttet å bruke klokke. "Alle har jo klokke på mobil". Nå får du ikke engang mobil i klokka. For meg som mann er dog klokka det eneste smykket jeg føler det naturlig å gå med, rent bortsett fra gifteringen. Jeg liker den unike klokka mi, og skulle gjerne hatt flere å gå med, men da helst en unik en, og ikke en alle andre går med også. Så Apple Watch – hva skal du med den?

Ok. Helt ærlig – jeg vet ikke helt hva jeg skal med Apple Watch enda. Men jeg vil veldig gjerne ha en til jul! Jeg visste ikke hva jeg skulle med iPhone heller. Det vil si før jeg fikk den i hånda. Jeg visste ikke hva jeg skulle med iPad heller (måtte ty til waybackmachine her). Men jeg bruker den stort sett daglig. Og jeg skal helt sikkert ha Apple Watch. (Gjerne til jul, siden den ikke lanseres i Norge i tide til min bursdag...)

Designmessig virker det jo som at de har skjønt det med at det er et smykke. Mange alternativer innen reimer, og selve displayet styrer du jo helt selv. Brukervennligheten ser jo ut til å matche vanlig Apple stil, så det er neppe mye å si på det heller. Enkel lading, pulsmåler, kommunikasjon med mobilen med mer – jeg skal nok finne noe å bruke den til. Om ikke annet, så som et smykke.

Ikke iScreen, men Apple Watch

Det ble ikke iScreen 2015 som WullfMorgenthaler spådde (vel, det kanskje kommer?), men en Apple Watch i 2014. Det blir vel shotglassversjonen av denne appen, tenker jeg…

Men… hva synes du om gårsdagens produktlansering? Vil Apple Pay revolusjonere betalinger? Vil Apple Watch forbedre helsa vår? Vil verden bli et nytt og bedre sted, eller vil storebror spise oss opp? Hva vil du bruke Apple Watch til?